Mekanik Klavye Nedir? Diğer Klavyelerden Farkı Nedir?

Mekanik Klavye Nedir? Diğer Klavyelerden Farkı Nedir?

Mekanik Klavye Nedir? Ne İşe Yarar?

Mekanik klavye, günümüzde kullanılan en eski klavye türlerinden biridir. Geçmişinin 1980’li yıllara kadar dayandığı düşünülen bu modeller, temelde daktilolarla aynı çalışma prensibine sahiptirler. Öyle ki bu modellerde, takımdaki her tuşa ait bağımsız bir mekanik anahtar bulunur. Yani her tuşun kendine ait bir mekanik anahtarı vardır. Her tuşa ait ayrı bir switch yer aldığı için özellikle bilgisayar oyuncuları tarafından sıklıkla tercih edilir.

Mekanik klavye çeşitleri, genellikle ses çıkaran donanımlar olarak tanımlanırlar. Çünkü çoğu model, kullanım sırasında yoğun bir tıklama sesi çıkarır. Son yıllarda geliştirilen ürünlerle bu ses minimuma indirilmiştir. Bu modellerin oyuncular tarafından sıklıkla tercih edilmesinin de önemli sebepleri vardır. 

Gaming klavye mekanik özellikler taşıdığı takdirde daha düşük tepkime süresine sahip olur. Ayrıca normal klavyelerde aynı anda basılabilecek tuş sayısı çoğu zaman 6 ile sınırlı iken mekaniklerde tüm tuşlara aynı anda basılabilir. Bu da farklı tuş kombinasyonları gerektiren oyunlarda avantaj sağlar. Mekanik klavye nedir sorusu ile birlikte bu klavyelerin özellikleri de sıklıkla merak edilmektedir. 

 

 

Mekanik Klavye Switchleri Ne Anlama Gelir?

Mekanik klavyelerin birbirleri arasındaki fark, switch türü ve özellikleri ile anlaşılır. Bu tür klavyelerde kullanılan çok sayıda switch vardır ve renklere göre sınıflandırılmaktadır. Fakat temelde 3 ana switch türü vardır. Bu ana türler şöyle sıralanabilir:

  • Switch hareketlerinde tıklama sesi çıkaran Clicky switch
  • Switch hareketlerinde geri bildirim hissettiren Tactile switch
  • Switch hareketlerinde geri bildirim hissettirmeyen Linear switch

Mekanik klavyelerde kullanılmak üzere switch üreten birkaç farklı firma bulunmaktadır. Bu firmalar switchleri genellikle kırmızı, siyah, mavi, yeşil, kahverengi ve beyaz (ya da renksiz) olarak sınıflandırır. Her firmanın sunduğu değerler farklı olmakla birlikte bu switchlerin sınıflandırılmasında hissiyat, klik sesi, atlama noktası ve tuş vuruşu ömrü gibi detaylar dikkate alınır.

 

Mekanik Klavye ve Normal Klavyeler Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?

Normal klavyeler ile mekanik klavyeler arasında çok belirgin farklar vardır. En önemli fark mekaniklerde her bir tuşun kendine ait anahtarının olmasıdır. Normal klavyelerde ise plastik ve zarlı bir yapı bulunur. 

 

Dayanıklılık ve Kullanım Ömrü

Normal klavyelerin her bir tuşu, ortalama 5 milyon vuruşa kadar dayanıklılık gösterir. Melkaniklerde bu sayı 60 – 80 milyon seviyelerine kadar çıkabilmektedir. Bu durum, mekanik klavyeleri çok daha uzun ömürlü ve dayanıklı bir konuma getirmektedir. En önemli tercih sebebi budur.

Bloga dön

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın.